Het Slimmer Scheiden pakket

Wat kan ik verwachten?

Iedere module (behalve de eerste) heeft dezelfde opbouw:
1. Juridisch kader
2. Praktische tips uit 25 jaar praktijkervaring
3. Zelf aan de slag met een handig exceloverzicht voor meer inzicht

De modules kinderalimentatie en partneralimentatie geven recht op globale draagkrachtberekeningen, waaruit blijkt hoe de kosten van de kinderen worden gedeeld en wat de bruto partneralimentatie wordt. Deze berekeningen moeten in de mediation nog worden getoetst, maar zo kun je wel alvast overleggen met je hypotheekadviseur welke woning je kunt financieren.

In 6 stappen alles perfect op een rijtje.

Er zijn 6 modules om je scheiding goed voor te bereiden. Daarin zitten video’s met tips, uitgebreide toelichtingen en onmisbare excel rekensheets. Zo zie je precies wat jullie straks te wachten staat. Van woonsituatie en kinderen tot de alimentatie, afwikkeling van vermogen en pensioen. Als je elke week rustig een module doet, ben je binnen 6 weken startklaar voor mediation. Of je verdeelt de modules onderling, dat is nog sneller.

Dankzij Slimmer Scheiden bespaar je veel tijd bij de mediator. Dat scheelt je duizenden euro’s, die je beter aan je kinderen kunt besteden. Door een goede voorbereiding ontstaat er ook minder narigheid, zodat je straks als ouders beter samen verder kunt. Dat is ook winst.

Module 1.
Zorg goed voor jezelf

De periode voor, tijdens en na je scheiding is meestal heftig en vol emoties en chaos.

Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt om deze moeilijke periode zo goed mogelijk door te komen.

Dit onderdeel van de online workshop SlimmerScheiden geeft je handige praktijktips en links naar boeken en sites die je kunnen helpen om weer grip te krijgen op de situatie en de volgende fase van je leven positief en krachtig in te gaan.

Module 2.
Kinderen en ouderschapsplan

Als je gaat scheiden wil je dat je kinderen daar zo weinig mogelijk last van hebben.  In deze module vind je veel tips en antwoorden op vragen als: Hoe en wanneer vertellen we het de kinderen? Hoe vullen we het ouderschap na scheiding in, wat is een goede omgangsregeling?

Met een goede voorbereiding en begeleiding voorkom je dat jullie over de kinderen strijd gaan voeren bij de rechtbank en leggen jullie een stevige basis voor een goed ouderschap in de toekomst.

Module 3.
Kinderalimentatie

Wat kosten onze kinderen eigenlijk? Hoeveel alimentatie moet ik straks voor mijn kinderen betalen? Of hoeveel alimentatie ontvang ik straks voor mijn kinderen?  Welke alternatieven zijn er? En hoe wordt dat eigenlijk berekend?

Voor de draagkrachtberekeningen voer je de financiële gegevens van jezelf en van je partner in, waarna je per mail de berekeningen ontvangt. Deze geven een indicatie van de kosten van jullie kinderen volgens de behoeftetabellen en van de verdeling van deze kosten tussen beide ouders.

Module 4.
Vermogen

Hoe moeten wij ons vermogen verdelen? Valt mijn bedrijf in het te verrekenen of verdelen vermogen? Wat zijn de consequenties van onze huwelijksvoorwaarden? Wij hebben samengewoond, hoe verdelen we dan ons vermogen? Hoe gaan we om met schulden?

Omdat over de wijze van verdeling/verrekening grote discussie kan ontstaan is het belangrijk om eerst al jullie vermogen van tevoren goed in kaart te brengen. Als duidelijk is waarover het gaat, is een conflict makkelijker te voorkomen.

Module 5.
Partneralimentatie

Hoeveel partneralimentatie moet ik straks betalen en hoe lang duurt dat? Heb ik recht op partneralimentatie en hoeveel krijg ik dan? Kan mijn ex-partner verplicht worden (meer) te gaan werken? Als ik nou zelf minder ga verdienen?

Voor de draagkrachtberekeningen voer je de financiële gegevens van jezelf en van je partner in, waarna je per mail de indicatieve berekeningen ontvangt. Daarmee kun je alvast naar een hypotheekadviseur of je bank met de vraag of je deze of een andere woning kunt financieren.

Module 6.
Pensioenen

Over pensioen denken de meeste mensen liever niet teveel na. Toch is dat bij een scheiding wel nodig.

Pensioen kan de smeerolie zijn die kan helpen om een patstelling bij de afwikkeling van het vermogen te doorbreken. Het betreft bovendien  maandelijkse uitkeringen vanaf de pensioendatum tot aan je overlijden, dus het kan gaan om een enorm vermogen. Het is daarom belangrijk om hier goed over na te denken.

Als je deze 6 modules hebt afgerond ben je optimaal voorbereid op de mediation. Die kan daardoor veel prettiger en efficiënter verlopen. Je bent minder tijd kwijt aan de mediation en dus bespaar je duizenden euro’s . Nog fijner is dat jullie op deze manier samen een nieuwe start kunnen maken als ouders van jullie kinderen.

Veelgestelde vragen

Is Slimmer Scheiden ook handig als je geen kinderen hebt?

Ja zeker. Je slaat dan de modules Kinderen en Ouderschapsplan en Kinderen en Kosten over.

In de andere modules word je door alle gevolgen van je scheiding geleid: partneralimentatie, vermogen en pensioenen. Per module ontvang je juridische informatie, praktische tips uit 25 jaar praktijkervaring en onmisbare rekensheets voor beter inzicht in jullie financiële situatie.

Voor de partneralimentatie stuur je mij een aantal gegevens, waarna je een globale berekening ontvangt, die nog wel moet worden getoetst aan de hand van de door jullie in mediation aan te leveren stukken.

Met die berekeningen kun je alvast naar je hypotheekadviseur of de bank, zodat je weet of je de woning kunt financieren of wat je anders wel zou kunnen lenen voor een andere woning.

Is dit hetzelfde als online scheiden?

Zeker niet. Kijk uit met online scheiden, daar zitten veel risico’s aan. Jullie gaan immers niet voor niets uit elkaar. Vaak is er sprake van ongelijkheid omdat een van beiden veel meer kijk heeft op de financiën, omdat een van beiden veel meer last heeft van emoties of omdat een van beiden zich schuldig voelt of bang is dat hij of zij de kinderen straks niet meer ziet. Bij een online scheiding leiden die (soms onbewuste) gevoelens tot regelingen waar je later spijt van krijgt. Die mensen krijg ik dan in mijn advocatenpraktijk, waarna helaas alsnog een vechtscheiding volgt, omdat een van beiden zich flink belazerd voelt. Alleen voor mensen die nog geen jaar bij elkaar zijn, geen kinderen hebben en geen eigen bedrijf/veel vermogen is online scheiden een optie.

Slimmer Scheiden is een online cursus Voorbereiden van je scheiding. Met Slimmer Scheiden bereid je zelf alle gevolgen van je scheiding voor in 6 handige stappen. Met een map vol met alle stukken die nodig zijn voor de scheiding, de door jou zelf ingevulde overzichten en de globale berekeningen gaan jullie naar de vFAS advocaat-scheidingsmediator (zie www.verenigingFAS.n), of je deelt de stukken, ingevulde overzichten en berekeningen per Wetransfer met de mediator.

Juist omdat je al zo goed bent voorbereid, heb je zelf al van tevoren goed na kunnen denken over alle gevolgen van je scheiding. Je weet wat er geregeld moet worden en hebt nagedacht over wat jij een redelijke regeling zou vinden. Jullie hebben allebei alle informatie gelezen en de vele praktische tips uit 25 jaar praktijkervaring. Dat helpt allemaal bij een beter verloop van de mediation. Als alle benodigde informatie al op tafel ligt, voorkomt dat escalatie.  De mediator kan doen waar hij/zij goed in is, namelijk jullie begeleiden bij het verbeteren van jullie communicatie en bij het bereiken van een totale oplossing. Zo zijn jullie niet meer tijd en geld kwijt aan de mediation dan nodig is en kunnen jullie samen een nieuwe start maken als ouders van jullie kinderen.

Wat kan ik verwachten van Slimmer Scheiden?

Na betaling ontvang je een link waarmee je direct aan de slag kunt met Slimmer Scheiden. Het is opgebouwd uit zes modules, zodat je in de goede volgorde de gevolgen van je scheiding doorloopt en voorbereidt. Elke module bevat een inleiding, juridisch kader, praktische tips uit 25 jaar praktijkervaring en een onderdeel Zelf aan de slag, met schema’s waardoor je meer inzicht krijgt in de gevolgen van jullie scheiding. Voor de modules Kinderalimentatie en Partneralimentatie stuur je mij gegevens toe, waarna je draagkrachtberekeningen ontvangt. Die moeten in mediation nog wel aan de hand van de stukken worden gecheckt. Maar zo heb je wel alvast een globaal beeld van je financiën, waarmee je naar de bank kunt voor een hypotheekberekening.

Je krijgt toegang tot een besloten Facebook groep, waardoor je met lotgenoten ervaringen en tips kunt uitwisselen.

Doordat je alles zo goed hebt voorbereid, kan de mediation veel prettiger en efficiënter verlopen. Daarmee bespaar je jezelf niet alleen een heleboel narigheid, maar ook veel tijd en dus veel geld, vaak duizenden euro’s. Die wil je liever aan je kinderen uitgeven.

Wat kan ik besparen met Slimmer Scheiden?

Doordat je zelf al zo goed voorbereid bent hoeft de mediator niet eerst alles uit te leggen. Je huiswerk, dat je anders in de loop van de mediation krijgt, heb je al helemaal zelf gedaan. Omdat alles vanaf het begin al duidelijk is, ontstaan daarover geen problemen. De mediation verloopt soepeler, je bespaart jezelf een hoop lijden. Ook kan de mediation veel sneller en efficiënter verlopen, waardoor je veel tijd bespaart. Dat kan duizenden euro’s schelen die je liever uitgeeft aan je kinderen.

Hoe werkt Slimmer Scheiden?

Na betaling ontvang je een link waarmee je direct aan de slag kunt met Slimmer Scheiden. Het is opgebouwd uit zes modules, zodat je in de goede volgorde de gevolgen van je scheiding doorloopt en voorbereidt. Elke module bevat een inleiding, juridisch kader, praktische tips uit 25 jaar praktijkervaring en een onderdeel Zelf aan de slag, met schema’s waardoor je meer inzicht krijgt in de gevolgen van jullie scheiding. Voor de modules Kinderalimentatie en Partneralimentatie stuur je mij gegevens toe, waarna je draagkrachtberekeningen ontvangt. Die moeten in mediation nog wel aan de hand van de stukken worden gecheckt. Maar zo heb je wel alvast een globaal beeld van je financiën, waarmee je naar de bank kunt voor een hypotheekberekening.

Je krijgt toegang tot een besloten Facebook groep, waardoor je met lotgenoten ervaringen en tips kunt uitwisselen.

Doordat je alles zo goed hebt voorbereid, kan de mediation veel prettiger en efficiënter verlopen. Daarmee bespaar je jezelf niet alleen een heleboel narigheid, maar ook veel tijd en dus veel geld, vaak duizenden euro’s. Die wil je liever aan je kinderen uitgeven.

Waarom is het slim om mijn scheiding voor te bereiden?

Door je scheiding goed voor te bereiden weet je precies wat je te wachten staat. Je hebt al goed nagedacht over wat jij zelf zou willen en waar ruimte zit voor onderhandeling. Alle stukken die je nodig hebt voor de scheiding heb je overzichtelijk in een map of in de computer. Zo kan de mediator al voor de eerste bespreking aan de slag. De mediation verloopt veel efficiënter, waardoor de sfeer veel beter blijft en je veel geld bespaart.