Over mij: Marieke Zon

Doortastende familierecht advocaat, betrokken en ervaren mediator

Welkom op deze site! Ik kan mij voorstellen dat u eerst wilt weten wie hier achter zit voordat u met de e-workshops aan de slag gaat. Sinds 1992 ben ik advocaat. Ik heb in 1996 de postdoctorale specialisatieopleiding Familierecht gevolgd bij de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Vervolgens heb ik  daar de twee jarige mediationopleiding gevolgd en heeft het certificaat Register Mediator bij het MfN behaald. Ik volg de Permanente Opleiding voor juridische, financiële, fiscale en pensioenaspecten en houd daarnaast mijn mediationvaardigheden op peil. In 2018 start ik met een coachopleiding bij Move a Mountain om mijn mediationvaardigheden te verdiepen, zodat ik mijn cliënten nog beter kan helpen.

Marieke Zon Echtscheidingsmediator

Ik geloof dat de meeste scheidingen kunnen worden geregeld in mediation. Als u het lef heeft om samen bij mij of een andere scheidingsmediator aan tafel te gaan zitten, dan bent u al halverwege het bereiken van een oplossing.

Waar moet u op letten bij het vinden van een goede scheidingsmediator?

  • Het is belangrijk dat de mediator ook advocaat is. Een scheiding is in feite de ontbinding van een juridische overeenkomst, waarop de wet en rechtspraak van toepassing is. Veel complexer dan men zich realiseert, ook door de financiële en fiscale aspecten. Een scheiding eindigt in een juridische overeenkomst. Die kunt het beste laten opstellen door een advocaat-scheidingsmediator, zodat er zo weinig mogelijk losse eindjes    Overeenkomsten die niet door een advocaat zijn opgesteld vertonen vaak gebreken waar nare en langslepende procedures uit voort kunnen komen.
  • U wilt graag dat uw mediator zelf in staat is de draagkrachtberekeningen voor de kinder- en/of partneralimentatie uit te voeren. Tijdens de mediation kan het namelijk zo zijn dat u samen tot andere uitgangspunten komt, of dat u zich afvraagt wat de uitkomst zou zijn als u bijvoorbeeld zou gaan huren in plaats van kopen. Het is dan fijn als uw mediator de berekeningen meteen zelf even kan aanpassen, zodat u direct tijdens die bespreking weet wat de consequenties daarvan zijn.
  • Ten slotte wilt u een mediator met gedegen kennis van de financiën en het fiscale recht. Een mediator die zelf veel kan en weet, maar ook weet wanneer het nodig is om een fiscalist of een in het familierecht gespecialiseerde accountant in te schakelen.
  • Advocaat-scheidingsmediators van de vFAS hebben dit alles in hun basisopleiding geleerd en volgen jaarlijks de Permanente Opleiding zodat zij volledig up to date zijn. Zie voor een vFAS advocaat-scheidingsmediator bij u in de buurt verenigingvas.nl.

Waarom Slimmer Scheiden?

Ik zie dagelijks hoeveel impact het proces van een scheiding op mijn cliënten heeft en ik ben daarom continu aan het bedenken hoe ik de scheiding voor mijn cliënten makkelijker, goedkoper, sneller en slimmer kan laten verlopen.

In de praktijk loopt een mediation vaak veel trager dan nodig. Dat komt enerzijds door nog onverwerkte emoties, anderzijds doordat de uitleg van juridische zaken en het geven van praktische tips veel tijd kost en doordat cliënten de benodigde stukken vaak  niet allemaal tegelijk en met veel vertraging aanleveren.  In veel mediations hadden mijn cliënten zeker tien uren bij mij kunnen besparen als zij hun scheiding beter hadden voorbereid.

Daarbij komt dat vaak een van de twee partners al geruime tijd ongelukkig is voordat hij of zij de beslissing neemt om te gaan scheiden. Voor de ander komt die mededeling vaak hard aan. Die is dan gedurende enige tijd niet in staat om logisch na te denken en heeft echt de tijd nodig om bij te komen. In die periode kan degene die de knoop heeft doorgehakt (en daarna graag verder wil) alvast aan de slag met de voorbereiding van de scheiding. Daar heeft u allebei iets aan. De stukken moeten toch verzameld worden, het is handig als er alvast inzicht komt in de gevolgen van de scheiding.

Natuurlijk kan het zo zijn dat u in de mediation discussie krijgt over alimentatie of over de uitleg van uw huwelijksvoorwaarden. U heeft ten slotte tegenstrijdige belangen. Het is dan wel belangrijk dat u allebei goed weet wat u wilt en van tevoren ook heeft nagedacht over de marges in de onderhandelingen. Uw mediator kan u samen helpen om tot een redelijke oplossing te komen, waarbij rekening wordt gehouden met alle belangen.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen of wilt u met mij overleggen? Bel of mail mij gerust, 06 21 808 608 of info@slimmerscheiden.nl.