De beperkte gemeenschap van goederen
Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018
Als je na 1 januari 2018 trouwt zonder dat je huwelijksvoorwaarden maakt dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen.
Alle privé bezittingen en schulden die er al voor het huwelijk waren vallen buiten deze gemeenschap. Voor tijdens het huwelijk verkregen schenkingen en erfenissen geldt hetzelfde.
De bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan worden wel gemeenschappelijk en moeten bij een echtscheiding worden gedeeld.
Had je dus voor je huwelijk een bedrijf, dan blijft dat van jou. Richt je tijdens je huwelijk een bedrijf op, dan wordt de waarde daarvan gemeenschappelijk en moet worden gedeeld.
Gezamenlijk vermogen voor huwelijk
Hadden jullie voor het huwelijk al een hypotheek of een woning op beider naam, dan vallen die ook in de beperkte gemeenschap. Hetzelfde geldt voor schulden.
Als jullie voor huwelijk gezamenlijk bezittingen of schulden hebben in een ongelijke verhouding, dan is het aan te raden om huwelijksvoorwaarden op te stellen. Anders vallen alle bezittingen en schulden volledig in de beperkte gemeenschap, waardoor beiden recht krijgen op de helft van de waarde. Hetzelfde geldt voor gemeenschappelijke schulden die voor huwelijk voor ongelijke delen zijn aangegaan.
Privévermogen niet volledig beschermd
Het is in ieder geval belangrijk om voorhuwelijkse bezittingen en schulden voor het huwelijk zorgvuldig te registreren, liefst bij een notaris. Bij een echtscheiding moet je kunnen bewijzen wat je voor huwelijk had aan bezittingen, anders vallen die in de beperkte gemeenschap. Het is daarom belangrijk om privé vermogen gescheiden te houden op een privé bankrekening.
Als je tijdens het huwelijk een schenking ontvangt is het belangrijk die op je privé bankrekening te laten overmaken onder de vermelding ‘schenking’.
Erfenissen tijdens huwelijk blijven buiten de beperkte gemeenschap. Als ouders een schoonkind juist wel willen laten erven, dan is het mogelijk om door de notaris in het testament een ‘insluitingsclausule’ te laten opnemen.
Wil je toch algehele gemeenschap van goederen?
Wil je toch in de oude algehele gemeenschap van goederen met elkaar trouwen, dan kan dat alleen door huwelijksvoorwaarden te laten opstellen bij de notaris, waarin je overeenkomt dat jullie je volledige vermogen met elkaar willen delen.
Scheiding als je bent getrouwd in de beperkte gemeenschap van goederen?
Ook de beperkte gemeenschap is opgenomen in het praktische stappenplan van SlimmerScheiden. Daarmee kun je je scheiding zelf alvast goed voorbereiden. Zeker met een beperkte gemeenschap is het belangrijk om eerst, voordat je naar een mediator gaat, zelf alles goed uit te zoeken en op een rijtje te zetten. Wie had wat voor het huwelijk, is daar nog bewijs van en wat zou je nu een redelijke verdeling vinden. Zo verloopt de mediation een stuk soepeler en efficiënter, waardoor je jezelf een heleboel narigheid bespaart. Ook bespaar je veel tijd in de mediation en daardoor soms wel duizenden euro’s, die je liever aan je kinderen uitgeeft.